Ciasto kawowo- makowe

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto :

  • 30 dag maku mielonego suchego
  • ¾ szkl. cukru
  • 8 jajek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • Kilka kropli olejku migdałowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kawowa:

  • 1 kostka masła Łaciate
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 0,5 szkl. wody przegotowanej
  • 0,5 szkl. cukru pudru

Dodatkowo :

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opak.mieszanki studenckiej

Przygotowanie

Ciasto

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać w misce ze sobą mak mielony, bułkę tarta i kaszę mannę , oraz proszek do pieczenia, ucierając po łyżce wsypywać zmieszane składniki. Na samym końcu ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy makowej, ostrożnie wymieszać łyżką dodać olejek migdałowy, wymieszać. Masę wylać na natłuszczoną tłuszczem blachę, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 40 minut w 180°C. Upieczone ciasto, ostudzić, przekroić na połowę.



Masa kawowa:

Kawę wsypać do szklanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, przelać przez sitko , aby fusy zostały na sicie. Mieszankę bakaliową pokroić na drobniejsze kawałki. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce ostudzonej kawy, ucierać. Wyłożyć większą połowę kremu na spód ciasta, na krem wyłożyć dżem, przykryć drugą połową ciasta. Wierzch posmarować masą, posypać posiekanymi bakaliami.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.