Ciasto ze śliwkami i pianką

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 25 dag masła Łaciate
  • 5 dag smalcu
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 36%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

  • 2,5 szkl śmietanki Łaciata 36%
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 l śliwek w syropie
  • 5-6 okrągłych biszkoptów

Przygotowanie

Krok 1

Masło posiekać z mąką, smalcem i proszkiem do pieczenia.



Krok 2

Żółtka z cukrem i z cukrem z wanilią utrzeć, wymieszać ze śmietaną. Połączyć z mąką, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.



Krok 3

Następnie rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25/36 cm. Nakłuć widelcem, posypać pokruszonymi biszkoptami i wsypać osączone z syropu śliwki. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.



Krok 4

Galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody.



Krok 5

Zimną śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, połączyć z płynną galaretką ( pozostawić 1 łyżkę), wyłożyć na upieczone, zimne ciasto. Odłożoną 1 łyżkę płynnej galaretki wymieszać z 3-4 łyżkami wrzącej wody, ostudzić i ozdobnie oblać piankę. Włożyć do lodówki do stężenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.