Delikatna sałatka ze szpinakiem, mango oraz suszoną żurawiną

Mango to wspaniały dodatek do potraw, gdyż jest bardzo smaczny. W lekkiej sałatce sprawdzi się doskonale, szczególnie w ciepłe letnie wieczory.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 3-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 3-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g świeżych liści szpinaku
  • - 1 dojrzały owoc mango
  • - 30 g suszonej żurawiny
  • - 50 ml oliwy z oliwek
  • - 2 łyżki musztardy francuskiej
  • - 1 łyżka soku z cytryny
  • - sól
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowanie sałatki zaczynamy od umycia szpinaku pod zimną bieżącą wodą. Następnie liście osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na półmisek.



Krok 2

Słodki owoc mango dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie oddzielamy miąższ od pestki krojąc na większe kawałki. Tak przygotowane mango kroimy w średniej wielkości kostkę i układamy na szpinaku.



Krok 3

Całość posypujemy suszoną żurawiną.



Krok 4

Aby przygotować dressing należy wymieszać sok z cytryny z musztardą, dodać soli i pieprzu a następnie powoli, ciągle mieszając dolewać oliwy z oliwek. Kiedy dressing jest gotowy, wystarczy dodać go do sałatki i cieszyć się świeżym smakiem naszego dania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.