Hummus zielony – pasta z ciecierzycy z dodatkiem szpinaku

Zielony hummus to wariacja potrawy z dodatkiem szpinaku. Jest pyszny i ma cudownie zielony kolor. Możemy go podawać jako dodatek do kanapek, ze świeżym pieczywem czy pitą, ale równie dobrze sprawdzi się jako przekąska z surowymi warzywami, krakersami czy chipsami.

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 200 g mrożonego, mielonego szpinaku
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2-3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 3-5 łyżek oliwy
  • Łyżka masła Łaciate
  • Sól
  • Pieprz
  • Orzeszki pinii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Rozmrożony szpinak podsmażyć na łyżce masła ze zmiażdżonym czosnkiem. Nie dłużej niż 3-4 minuty.



Krok 2

Zmiksuj cieciorkę ze szpinakiem, a do powstałej masy wlewaj powoli i małymi porcjami: sok z połowy cytryny, pastę tahini i oliwę. Miksuj tak długo, aż powstanie gładka, kremowa masa. Jeśli pasta wydaje ci się zbyt gęsta dodaj odrobinę lodowatej wody.



Krok 3

Na koniec blendowania dodaj sól i miód do smaku. Posyp wierzch orzeszkami pinii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.