Zielony hummus to wariacja potrawy z dodatkiem szpinaku. Jest pyszny i ma cudownie zielony kolor. Możemy go podawać jako dodatek do kanapek, ze świeżym pieczywem czy pitą, ale równie dobrze sprawdzi się jako przekąska z surowymi warzywami, krakersami czy chipsami.
Osób: 5
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam
Wegetariańskie
Rozmrożony szpinak podsmażyć na łyżce masła ze zmiażdżonym czosnkiem. Nie dłużej niż 3-4 minuty.
Zmiksuj cieciorkę ze szpinakiem, a do powstałej masy wlewaj powoli i małymi porcjami: sok z połowy cytryny, pastę tahini i oliwę. Miksuj tak długo, aż powstanie gładka, kremowa masa. Jeśli pasta wydaje ci się zbyt gęsta dodaj odrobinę lodowatej wody.
Na koniec blendowania dodaj sól i miód do smaku. Posyp wierzch orzeszkami pinii.
Dodaj komentarz