Placki ziemniaczane idealnie komponują się z sosem borowikowym czy sosem śmietanowym. Będą świetnym dodatkiem do gulaszu, na przykład z serduszek drobiowych. Smacznego!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i razem z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Dodajemy mąkę i jajka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym rozmarynem i tymiankiem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto, formując z niego niewielkie placuszki. Smażymy z dwóch stron na złotobrązowy kolor.
Gotowe placki przekładamy na talerz, polewamy śmietaną i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj komentarz