Placki ziemniaczane ze śmietaną

Autor:

Magda27

Placki ziemniaczane idealnie komponują się z sosem borowikowym czy sosem śmietanowym. Będą świetnym dodatkiem do gulaszu, na przykład z serduszek drobiowych. Smacznego!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej typ B lub C)
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • olej do smażenia
  • 200 ml śmietany Mazurski Smak 12%
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie

Krok 1 

Ziemniaki obieramy i razem z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach.



Krok 2

Dodajemy mąkę i jajka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym rozmarynem i tymiankiem.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto, formując z niego niewielkie placuszki. Smażymy z dwóch stron na złotobrązowy kolor.



Wskazówki

Gotowe placki przekładamy na talerz, polewamy śmietaną i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.