Smażony kurczak w sezamie

Ten przepis przygotujesz z podstawowych składników znajdujących się w Twoim domu. Jest to zdrowa i prosta opcja na obiad.

Danie podawaj z ryżem gotowanym na parze i warzywami, takimi jak brokuły, marchewka czy kasztany wodne.

Najlepiej smakuje także z Twoim ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • ½ łyżeczki proszku cebulowego
  • 3 łyżki niskosodowego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • ulubiony dip śmietanowy Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka umyj i osusz. Pokrój je w cienkie i długie plasterki. Dopraw solą i pieprzem.



Krok 2

W dużej misce połącz mąkę, płatki czerwonej papryki, czosnek i proszek cebulowy. Wymieszaj. Dodaj kurczaka i jeszcze raz wymieszaj. Mięso ma się pokryć marynatą.



Krok 3

Dodaj sos sojowy, olej sezamowy i miód. Dokładnie wymieszaj.



Krok 4

Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj kurczaka i smaż, aż do uzyskania złocistego koloru, przez ok. 10-15 min.



Krok 5

Kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami np. ryżem i dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.