Steki imbirowo-cytrynowe

Steki z dodatkiem imbiru i cytryny są smacznym daniem o charakterystycznym zapachu, który wynika z dodatków wchodzących w jego skład. Potrawa na każdy dzień - samo przygotowanie jest ekspresowe, jednak trzeba poczekać, aż mięso się zamarynuje.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 steków wołowych
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 2 cytryny
  • - 4 cm kawałek imbiru
  • - 2 łyżki miodu
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cytryny sparzmy, skórkę ścieramy. Kroimy na połówki i wyciskamy sok. Do soku z cytryny dajemy oliwę z oliwek, świeżo starty imbir, zioła prowansalskie i skórkę z cytryny. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Steki marynujemy w powstałej marynacie przez 3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy grill.



Krok 2

Po tym czasie steki pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.