Szybka szarlotka z migdałami

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 średnich jabłek (różne odmiany)
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 75 g białego cukru
  • 30 ml roztopionego masła Mazurski Smak
  • 1 opakowanie (12 g) cukru waniliowego
  • 2 średnie jajka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka masła do wysmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Na suchej patelni upraż płatki migdałowe - podgrzewaj je na średnim ogniu, aż lekko się zarumienią. Zgaś ogień i odstaw do całkowitego wystudzenia.



Krok 2

Do miski przesyp cukier oraz cukier waniliowy, dodaj jajka i zmiksuj całość na średnich obrotach miksera przez 5 minut. Jajka powinny wyraźnie zwiększyć objętość i zmienić kolor na jasno żółty (beżowy).



Krok 3

Mąkę wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiej ją przez sitko i dodaj do masy jajecznej. Następnie dodaj mleko i wystudzone roztopione masło. Zmiksuj całość do połączenia składników.



Krok 4

Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na plasterki grubości ok. 0,5 -1 cm. Kilka plastrów odłóż na bok (do ozdobienia ciasta).



Krok 5

Spód średniej keksówki wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj cienko masłem. Jabłka wymieszaj z ciastem i migdałami. Przełóż do formy za pomocą łopatki lub noża wyrównaj powierzchnię.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz przez ok. 45 minut. Gotowe ciasto przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!



Wskazówki

Zamiast keksówki możesz wykorzystać okrągłą formę o średnicy 20 -22 cm.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.