Pyszna tarta z mascarpone i figami to oryginalny pomysł na deser. Prosta w przygotowaniu i zachwycająca kolorystyką. Jeśli lubisz figi i orzechy, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy grubo masłem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Następnie rozcieramy ciasto w rękach. Dodajemy jajko i zagniatamy, aby ciasto było gładkie. Formujemy z ciasta placek i wkładamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Ciasto rozwałkowujmy. Przenosimy je na formę do tarty. Odcinamy nadmiar ciasta (możemy je wykorzystać np. robiąc małe tartaletki). Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
Formę wyciągamy z lodówki. Spód nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np. grochem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuwamy folię i pieczemy jeszcze przez około 13 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C.
Ser mascarpone miksujemy z jajkami, mlekiem, aby składniki się połączyły. Wylewamy masę na spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
W czasie pieczenia, figi kroimy na ćwiartki. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Po upieczeniu się tarty układamy figi i posypujemy orzechami. Dekorujemy miętą.
Dodaj komentarz