Tartaletki z musem śliwkowym

Oryginalne tartaletki z musem śliwkowym sprawdzą się na każdym przyjęciu. Są łatwe w przygotowaniu i warto je zrobić, mimo, że ich przygotowanie zabiera więcej czasu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Mus:

  • 450 g śliwek + kilka do dekoracji
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 40 g grochu suchego

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy na gładką kulę. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godzin.



Krok 2

Przygotowujemy mus. Śliwki drylujemy i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na kilka godzin.



Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tartaletki. Wstawiamy je do lodówki na pół godziny.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Tartaletki wyjmujemy z lodówki i każdą przykrywamy folią aluminiową, na to sypiemy groch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 7-10 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia.



Krok 5

Gdy śliwki puszczą sok, gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną. Odstawiamy do przestudzenia i miksujemy.



Krok 6

Kilka śliwek do dekoracji kroimy na mniejsze kawałki. Musem śliwkowym wypełniamy upieczone tartaletki. Dekorujemy wierzch kawałkami śliwek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.