Zapiekanka z rybą i ziemniakami

Przepis na pyszną zapiekankę z ryby i ziemniaków. Jest ona bardzo syta i smaczna. W zależności od własnych preferencji możemy wybrać rodzaj i gatunek ryb.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych
  • 600 ml bulionu rybnego
  • 1 kg ziemniaków
  • Sok z cytryny
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • 200 g mozzarelli
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • Szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180ºC.



Krok 2

Filety z ryby kroimy w większą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie do średniej twardości. Rybę gotujemy w bulionie rybnym przez 5 minut.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą łączymy ze startym serem mozzarella. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wrzucamy ziemniaki i posypujemy je czerwoną papryką, układamy kawałki ryby. Całość zalewamy śmietanką Łaciatą z serem.



Krok 5

Pieczemy 40 minut.



Wskazówki

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-25 17:42:00

Takie zapiekanki to ja bardzo lubię.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.