Świeżo upieczone rogaliki najlepiej smakują z domowym dżemem, na przykład z pigwy, konfiturą wiśniową z czekoladą albo czekośliwką - powidłami śliwkowymi z czekoladą.
Danie: Śniadanie
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę przesianej mąki, maślankę, proszek do pieczenia, przetopione masło i sól. Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dzielimy ciasto na pół.
Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła. Każde z kół dzielimy na 8 trójkątów, a następnie każdy trójkąt zwijamy zaczynając od szerszego brzegu i tworząc kształt rogalika.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut, aby lekko podrosły.
W misce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim rogaliki. Posypujemy cukrem i pieczemy 15 minut w 190°C. Gorące rogaliki odstawiamy na kilka minut do wystudzenia. Smacznego!
Gdy rogaliki wystygną całkowicie można je zamrozić.
Dodaj komentarz