Rogaliki na maślance

Świeżo upieczone rogaliki najlepiej smakują z domowym dżemem, na przykład z pigwy, konfiturą wiśniową z czekoladą albo czekośliwką - powidłami śliwkowymi z czekoladą.

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka Łaciate 2%
  • 200 ml maślanki Mrągowskiej
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2- 3 łyżki cukru gruboziarnistego

Przygotowanie

Krok 1

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę przesianej mąki, maślankę, proszek do pieczenia, przetopione masło i sól. Mieszamy do połączenia składników.



Krok 2

Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dzielimy ciasto na pół.



Krok 3

Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła. Każde z kół dzielimy na 8 trójkątów, a następnie każdy trójkąt zwijamy zaczynając od szerszego brzegu i tworząc kształt rogalika.



Krok 4

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut, aby lekko podrosły.



Krok 5

W misce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim rogaliki. Posypujemy cukrem i pieczemy 15 minut w 190°C. Gorące rogaliki odstawiamy na kilka minut do wystudzenia. Smacznego!



Wskazówki

Gdy rogaliki wystygną całkowicie można je zamrozić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.