Header shape
Dodaj do ulubionych Dodaj do ulubionych

Śmietanka Łaciata to... śmietanka

Śmietanka czy śmietana? To dwa różne produkty mleczne. W skrócie - śmietanka jest słodka, a śmietana kwaśna. Oprócz różnic w smaku, mają nieco inne właściwości oraz zastosowanie w kuchni. Z czego to wynika?

UHT? A co to właściwie znaczy?

Śmietanka Łaciata jest poddawana sterylizacji metodą UHT (ang. ultra-high temperature processing). Podgrzewa się ją w bardzo krótkim czasie do bardzo wysokiej temperatury, a następnie błyskawicznie schładza. Śmietanka Łaciata zyskuje dzięki temu wiele właściwości, które czynią ją bardzo wygodnym i wszechstronnym produktem w Twojej kuchni.

poznaj zalety naszch śmietanek poznaj zalety naszch śmietanek

Wszystko się udaje z Łaciatą

Dodaj Śmietankę Łaciatą do ulubionych dań, a z pewnością docenisz, z jaką łatwością wszystkie potrawy, słone czy słodkie, udają się idealnie tak, jak chcesz. Możesz dodać Łaciatą do zup, sosów albo przygotować na jej bazie wspaniałe desery. Wszystko w Twoich rękach.

Kiedy ważą się losy Twojej zupy…

W odróżnieniu od kwaśnej śmietany, Śmietanka Łaciata na pewno się nie zwarzy. Nie musisz jej hartować. Dodaj ją śmiało do gorącej zupy lub sosu. Łaciata jest już oswojona z wysokimi temperaturami. Podgrzewaj ją do woli, gotuj, redukuj i zapiekaj!

Idealna bita śmietana? Weź Łaciatą!

Śmietanki Łaciata 30% i 36% doskonale nadają się do ubijania. Bez trudu, także ręcznie, zrobisz z niej idealnie puszystą, a zarazem sztywną bitą śmietanę. Łaciata się nie zwarzy podczas ubijania i nie opadnie. Łatwo i bezpiecznie połączysz ją z innymi składnikami.

Jak zrobić idealną bitą śmietanę?

  • Śmietankę Łaciatą 30% lub 36% należy schłodzić 12h przed ubiciem, a
    najlepiej zostawić całą noc w lodówce.
  • Użyj metalowej lub szklanej miski, którą także schłodzisz w lodówce
    przed użyciem. Dzięki temu śmietanka łatwiej się ubije.
  • Ubijaj energicznie śmietankę, ręcznie za pomocą trzepaczki lub
    mikserem, aż uzyskasz sztywną pianę.
  • Śmietanka będzie dobrze ubita, gdy na wierzchu zaczną tworzyć się
    miękkie i spiczaste piankowe szczyty.
  • Jeśli chcesz połączyć bitą śmietanę z cukrem, serkiem mascarpone lub
    innymi dodatkami, zrób to pod koniec ubijania, kiedy śmietanka jest już
    gęsta.

Zakręcasz i nie marnujesz

Nie musisz zużyć całego opakowania Śmietanki Łaciatej od razu. Kartonik ma wygodną zakrętkę, dzięki której możesz go ponownie szczelnie zamknąć i wykorzystać śmietankę później. Po otwarciu przechowuj Łaciatą w lodówce nawet do 3 dni.

Śmietanka, która jest zawsze pod ręką

Śmietanka Łaciata może być przechowywana aż przez 4-5 miesięcy od daty produkcji. To bardzo wygodne. Wystarczy zrobić zapasy i możesz dodawać ją do ulubionych dań, kiedy tylko masz na to ochotę. Zaplanuj swoje kolejne zakupy ze Śmietanką Łaciatą!


Niezastąpiona w Twojej kuchni

Śmietanka Łaciata występuje w wariantach o różnej zawartości tłuszczu. W którąkolwiek stronę poniesie Cię kulinarna wyobraźnia, zawsze znajdziesz Śmietankę Łaciatą, która będzie idealnie pasować do Twoich ulubionych dań i kuchennych eksperymentów.

Śmietanka UHT Łaciata 12%

Nadaje się idealnie do lekkich sosów i zup. Możesz przygotować z niej także pożywne koktajle na bazie sezonowych owoców lub dodać do ulubionej sałatki. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do kawy.


Z czym to się je?      Dodaj do ulubionych!

Sosy  |   Zupy  |   Koktajle  |   Sałatki  |   Kawa

Śmietanka UHT Łaciata 18%

Jest wyśmienitym dodatkiem do sosów, zup i wszelkiego rodzaju zapiekanych dań. Jest łagodna i kremowa w smaku, więc nie zmieni smaku samej potrawy, tylko jeszcze bardziej go podkreśli i wydobędzie z niego to, co najlepsze.


Z czym to się je?      Dodaj do ulubionych!

Sosy  |   Zupy  |   Dania zapiekane  |   Naleśniki  |   Placki

Śmietanka UHT Łaciata 30%

Czyli popularna „kremówka”, to chyba najbardziej wszechstronna z naszych śmietanek. Możesz użyć jej do przygotowania bogatych sosów do słonych dań, bo jest doskonałym nośnikiem smaku i ma aksamitną konsystencję. Nadaje się do ubijania i świetnie sprawdzi się także jako dodatek do słodkich deserów.


Z czym to się je?      Dodaj do ulubionych!

Sosy  |   Bita śmietana  |   Kremy  |   Ciasta  |   Torty

Śmietanka UHT Łaciata 36%

To wybitna specjalistka od słodkich przyjemności. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu z łatwością zrobisz z niej bitą śmietanę oraz przygotujesz nawet najbardziej wyszukane kremy do swoich ulubionych deserów.


Z czym to się je?      Dodaj do ulubionych!

Sosy  |   Bita śmietana  |   Kremy  |   Ciasta  |   Torty

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.