Śmietanka czy śmietana? To dwa różne produkty mleczne. W skrócie - śmietanka jest słodka, a śmietana kwaśna. Oprócz różnic w smaku, mają nieco inne właściwości oraz zastosowanie w kuchni. Z czego to wynika?
Śmietanka Łaciata jest poddawana sterylizacji metodą UHT (ang. ultra-high temperature processing). Podgrzewa się ją w bardzo krótkim czasie do bardzo wysokiej temperatury, a następnie błyskawicznie schładza. Śmietanka Łaciata zyskuje dzięki temu wiele właściwości, które czynią ją bardzo wygodnym i wszechstronnym produktem w Twojej kuchni.
Dodaj Śmietankę Łaciatą do ulubionych dań, a z pewnością docenisz, z jaką łatwością wszystkie potrawy, słone czy słodkie, udają się idealnie tak, jak chcesz. Możesz dodać Łaciatą do zup, sosów albo przygotować na jej bazie wspaniałe desery. Wszystko w Twoich rękach.
W odróżnieniu od kwaśnej śmietany, Śmietanka Łaciata na pewno się nie zwarzy. Nie musisz jej hartować. Dodaj ją śmiało do gorącej zupy lub sosu. Łaciata jest już oswojona z wysokimi temperaturami. Podgrzewaj ją do woli, gotuj, redukuj i zapiekaj!
Śmietanki Łaciata 30% i 36% doskonale nadają się do ubijania. Bez trudu, także ręcznie, zrobisz z niej idealnie puszystą, a zarazem sztywną bitą śmietanę. Łaciata się nie zwarzy podczas ubijania i nie opadnie. Łatwo i bezpiecznie połączysz ją z innymi składnikami.
Nie musisz zużyć całego opakowania Śmietanki Łaciatej od razu. Kartonik ma wygodną zakrętkę, dzięki której możesz go ponownie szczelnie zamknąć i wykorzystać śmietankę później. Po otwarciu przechowuj Łaciatą w lodówce nawet do 3 dni.
Śmietanka Łaciata może być przechowywana aż przez 4-5 miesięcy od daty produkcji. To bardzo wygodne. Wystarczy zrobić zapasy i możesz dodawać ją do ulubionych dań, kiedy tylko masz na to ochotę. Zaplanuj swoje kolejne zakupy ze Śmietanką Łaciatą!
Śmietanka Łaciata występuje w wariantach o różnej zawartości tłuszczu. W którąkolwiek stronę poniesie Cię kulinarna wyobraźnia, zawsze znajdziesz Śmietankę Łaciatą, która będzie idealnie pasować do Twoich ulubionych dań i kuchennych eksperymentów.
Nadaje się idealnie do lekkich sosów i zup. Możesz przygotować z niej także pożywne koktajle na bazie sezonowych owoców lub dodać do ulubionej sałatki. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do kawy.
Sosy | Zupy | Koktajle | Sałatki | Kawa
Jest wyśmienitym dodatkiem do sosów, zup i wszelkiego rodzaju zapiekanych dań. Jest łagodna i kremowa w smaku, więc nie zmieni smaku samej potrawy, tylko jeszcze bardziej go podkreśli i wydobędzie z niego to, co najlepsze.
Sosy | Zupy | Dania zapiekane | Naleśniki | Placki
Czyli popularna „kremówka”, to chyba najbardziej wszechstronna z naszych śmietanek. Możesz użyć jej do przygotowania bogatych sosów do słonych dań, bo jest doskonałym nośnikiem smaku i ma aksamitną konsystencję. Nadaje się do ubijania i świetnie sprawdzi się także jako dodatek do słodkich deserów.
Sosy | Bita śmietana | Kremy | Ciasta | Torty
To wybitna specjalistka od słodkich przyjemności. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu z łatwością zrobisz z niej bitą śmietanę oraz przygotujesz nawet najbardziej wyszukane kremy do swoich ulubionych deserów.
Sosy | Bita śmietana | Kremy | Ciasta | Torty